Chute etiópskej gastronómie

Tradičné etiópske jedlá

Cestovanie je už odnepamäti späté nielen so spoznávaním nových miest, kultúr a ľudí, ale aj chutí. Ich prostredníctvom sa prejavujú tradície daného národa a v prípade tak mnohokultúrnej krajiny ako je Etiópia, je aj tunajšia kuchyňa veľmi rôznorodá a odlišná. Povieme vám z čoho sa prevažne skladá, aké sú etiópske stravovacie zvyky a čo popri jedle Etiópčania zvyknú popíjať.

Čo všetko etiópska kuchyňa zahŕňa

Typickým znakom etiópskej gastrónomie je, že sa skladá z troch hlavných prvkov. Tými sú mäso, zelenina a koreniny. Až na pár drobných výnimiek, nájdete tieto tri prvky takmer v každom tradičnom jedle tejto východoafrickej krajiny. Pokrmy sa nazývajú všeobecne „wat“ a podávané sú na veľkom plochom kuse chleba vyrábanom z tradičnej etiópskej múky, „injera“. Táto injera môže mať priemer aj 50 centimetrov a slúži tiež ako istá forma príboru. Etiópčania pri jedle totiž nepoužívajú vidličky, lyžičky ani nože, naopak sa obsluhujú pravou rukou a naberať jednotlivé pokrmy z taniera im pomáha práve kúsok injery.

Mäso je bežnou súčasťou etiópskej kuchyne a môže pochádzať z viacerých zvierat, s výnimkou prasiat, ktorých požívanie znemožňujú zásady miestnej ortodoxnej cirkvi. Bravčové nenájdete samozrejme ani u časti populácie, ktorá je židovského alebo moslimského vierovyznania. Namiesto neho teda Etiópčania jedia hovädzie, jahňacie a kuracie mäso, kozľacinu a taktiež pokrmy pripravené z rýb.

Etiópska injera

Popri mäsitých jedlách, je Etiópia štedrá aj k vegetariánom a zaujímavosťou je, že využíva aj oleje z tu pestovaných semiačok rôznych rastlín, napríklad sezamu alebo svetlice farbiarskej. Vegetariánske jedlá sa jedávajú taktiež počas pôstnych období, čo tiež ovplyvňuje etiópska cirkev. V Etiópii sa jedávajú aj viaceré jedlá založené na báze cestovín.

Okrem toho, že Etiópčania jedlá ochuťujú tradičnou soľou či čiernym korením, vytvorili aj dve vlastné korenia. „Berbere“ pripomína chuťovo štipľavé chilli a mieša sa so zázvorom a koriandrom. „Niter kebbeh“ vzniká z mliečneho tuku a pridáva sa doň muškátový oriešok, rasca, cesnak a škorica. K jedlám sa často podáva aj mix korení „mitmita“ a ten zahŕňa soľ, klinček, kardamon a štipľavú papriku.

Čím Etiópčania hasia smäd

Tradične nasleduje po hlavnom jedle šálka kávy, na ktorej podávanie si Etiópčania veľmi potrpia a niet divu, keďže etiópska káva patrí k svetovej špičke. Káva je tak národným nápojom Etiópie a okrem toho, že sa tu pije vo veľkom je aj významným exportným artiklom. Kuriozitou je, že nie všetci Etiópčania si kávu ochuťujú cukrom. Niektorí do nej naopak vhodia za hrsť soli alebo korenia niter kebbeh. Mnohé etiópske rodiny majú vo svojich domovoch priestor špeciálne vyhradený pre posedenia pri káve, kde zapaľujú aj kadidlo a ku káve podávajú aj niečo drobné a slané na zahryznutie.

Ak by ste chceli okúsiť nejaký typicky etiópsky nápoj, máte na výber viacero možností. Prvou je minerálna voda Ambo wuha, napájajá z minerálnych prameňov vytekajúcich neďaleko mesta Ambo. Druhou je domáce pivo „tella“ a treťou napríklad medové víno „tej“, ktoré je trochu silnejšie, takže radšej s ním narábajte opatrne.

Fotografie: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 5 Priemer: 2.4]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *