Národný park Simien – domov raritných druhov živočíchov

Narodný park Simien, Etiópia

Národný park Simien je vôbec jediným prírodným miestom Etiópie, ktoré je zapísané v Zozname svetového dedičstva ľudstva UNESCO. Jeho scenérie vysokých hôr a hlbokých údolí vyrážajú dych a žijú tu tiež viaceré unikátne a raritné živočíšne druhy. Ak by ste chceli teda popri histórii a kultúre preskúmať aj etiópske prírodné kúzlo, začnite vašu výpravu v Simiene, je na to ideálnym miestom.

Podoba národného parku

Spoločne s Lalibelou je Simien prvým etiópskym miestom zapísaným na listine UNESCO a svoje miesto si na nej drží od roku 1978 dodnes. Väčšina návštevníkov sem prichádza z ďalšej turistickej oblasti Gondar, ktorá je dobre dostupná leteckou aj cestnou dopravou. Z Gondaru sa potom vypraví na 90-kilometrov dlhú cestu do mestečka Debark, kde leží správa národného parku a existujú tu aj viaceré možnosti stravovania. Pohorie Simien je najvyšším pohorím v Etiópii a jeho viaceré vrcholy prekračujú výšku 4000 metrov nad morom, vrátane najvyššieho etiópskeho vrchu Ras Dashen (4533 m n.m.).

Povrch, aký je dnes pre Národný park Simien typický, je výsledkom rozsiahlej erupčnej činnosti Etiópskej plošiny, ktorá sa tu vyvíjala v priebehu tisícok rokov. Tá po sebe zanechala hory týčiace sa do nebies a hlboké údolia, ktoré ich pretkávajú. Nie nadarmo sa Simien tak často porovnáva s kaňonom Grand Canyon v americkom Colorade. Pre výlet do parku existujú viaceré možnosti, buď je možné vybrať sa zdolať niektorý z miestnych vrcholov alebo sa vydať na trekking po turistických chodníkoch, prechádzajúc cez dedinky Sankabar, Chenek, Gich a ďalšie. V tomto prípade odporúčame prísť sem s miestnym sprievodcom a nezabudnúť na stanovaciu výbavu, keďže v priestoroch parku ubytovacie zariadenia nenájdete.

Fauna národného parku Simien

Národný park Simien vyniká svoju biodiverzitou, teda množstvom rozličných druhov živočíchov, ktoré tu žijú. Mnohé z nich sú pritom ohrozené alebo ich inde na Zemi nenájdete. Tým najvýznamnejším druhom je Kozorožec etiópsky (latinsky Capra walie), žijúci výhradne v tomto národnom parku. Odhaduje sa, že v súčasnosti z jeho populácie prežíva už len 500 jedincov a preto je zvýšená ochrana tohto kozorožca obzvlášť podstatná.

Opice v Národnom parku Simien, Etiópia

Skôr sa tak v národnom parku stretnete s opicami dželada (lat. Theropithecus gelada), ktoré svojim vzhľadom výrazne pripomínajú paviánov. Typickým obyvateľom hôr Simien je taktiež vlk etiópsky (Canis simensis), ktorý sa napriek pomenovaniu vlk podobá skôr na líšku a vo voľnej prírode ho nájdete len v Etiópii. Niektorí vedci ho vďaka jeho zvláštnemu zjavu a charakteristikám považujú za najzvláštnejšiu psovitú šelmu sveta.

Z cicavcov sa tu ďalej vyskytuje aj šakal zlatý, maličká horská antilopa skalez a viaceré ďalšie primáty. K približne dvadsiatke druhov cicavcov sa zaraďuje aj vyše 130 vtáčích druhov, vďaka čomu je Národný park Simien ideálnou destináciou pre nadšených ornitológov.

Fotografie: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *